Blogg

Äntligen blickar Polar utåt i världen

Det dödshårda bandet Metallica överraskar inte, de känns som ett vanligt vardagligt val av Polarprisjuryn. Säkert helt ok, jag har inte minsta relation till dem eller deras hårda rock. Men de är från västvärlden och representerar musikgenrer som alltid prisats av Polar sedan införandet 1992. Allt från förra årets Sting till Paul, Bruce och Bob och en massa andra välkända musiker.

Det betyder inte att alla val är gäsp, här finns gott om goda artister och bra musik men det är den här allt för stora ensidigheten som gjort att jag tröttnat, musikvärlden är lika stor som världen och om det är något som både förenar och som det går att ta till sig oavsett språk och kultur så är det just musik. Varför kan då inte en internationell musikjury också jobba internationellt? Med hela världen i sitt blickfång?

Min favorit bland de stora kulturpriserna som har Sverige som bas är varken Polar- eller Nobelpriset, utan världens största barnbokspris, Alma. Och det är just för att de har arbetat så medvetet hela vägen, där de blickat ut i världen och valt för att sprida sitt pris både geografiskt och ämnesmässigt. Detta har vidgat priset, gett det en betydelse som är av betydelse. Och det har vidgat min egen syn på barn- och ungdomslitteratur och dess roll. Det är många som arbetar för att sprida litteraturen, och få fler läsare aktiva och engagerade.

    Därför glädjer mig Polarprisets andra val desto mer. Organisationen The Afghanistan National Institute of Music (Anim) är ett för mig klassiskt Alma-val, här rör vi oss i den stora världen och sätter in musiken i större sammanhang.

    Motiveringen är ett mindre brandtal för musikens roll att bygga långt mer än toner, här handlar det om att bygga människor, kulturer och länder, att få oss alla att växa. Det är himla fint och jag kan bara applådera. Här har ni den, la motivering: ”Polar Music Prize 2018 tilldelas Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Dr Ahmad Sarmast, dess visionära grundare och ledare, som ett erkännande för hur denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv. På 1990-talet sattes, plötsligt av inbördeskriget, stopp för Afghanistans rika musikaliska arv, vilket blomstrat i århundraden, och ledde till att musik var förbjuden mellan 1996 till 2001, med musikalisk tystnad rådande i hela landet. Under 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor.”

    Priset delas ut i Stockholm om fyra månader, den 14 juni. Men börja med att gå in på Polarprisets webb och lyssna på den spellista som lagts där.