Blogg

En dag i Alperna som tar andan ur publiken

Fransmännen drömmer och busar, tysken ger sig ut i den lika sköna som dramatiska naturen. Det handlar om torsdagens (25/1) konsert på Malmö Live med stadens symfoniorkester under husdirigenten Marc Soustrot.

Fransmännen är Gabriel Fauré (1845-1924) och Francis Poulenc (1899-1963), medan tysken är Richard Strauss (1864-1949). Och utan minsta tvekan är det den sistnämnde tonsättaren som står bakom kvällens starkaste upplevelse. Hans sista symfoniska dikt, den drygt hundra år gamla ”Alpsymfonin”, är ett massivt mästerverk om en händelserik dag i berglandskapet.

Det är all-in hela vägen, orkestern är utbyggd och effekterna flera. Här är muller, storm, ljus, vyer och koskällor. Det är dramatik, svett, naturromantik och vila. Klangen pendlar från ett tungt kollektiv till solister, med stor variation till långa mer återhållet stillsamma sjok.

  Vi rör oss från natt till natt i denna musikaliska ordlösa berättelse, där de första minuterna är ett dovt mörkt sökande. Den här inledningen ger en samtidskänsla, som senare övergår i rik orkesterklang.

  Behöver jag tillägga att framförandet får, efter en inandnings tystnad, kraftfulla stående ovationer. Dirigent Soustrot tar sig för hjärtat. Jag ler och rusar till tåget, sätter mig i tyst kupé för att låta Strauss fortsätta ljuda. Tack för en fantastisk konsert.

  Faurés smörsköna tonsättning till det mystiska sagospelet ”Pelléas et Mélisande” är mjukt vackert, medan landsmannen Poulenc 34 år senare, 1932, skapar en frisk dubbelpiano-konsert. Det är pigg virtuositet, lekfullhet, drömskt och med inslag av tidens jazz. Ett härligt stycke musik, här med två övertygande unga svenska pianister, väl samspelta och med både driv och poesi; Henrik Måwe och Carl Petersson.

  Info:

  Konsert med Malmö Symfoniorkester under dirigent Marc Soustrots ledning.

  Följande verk framfördes: Gabriel Fauré: ”Pelléas et Mélisande”, op 80 (1898), Francis Poulenc: Konsert för två pianon och orkester i d-moll (1932). Solister var Henrik Måwe och Carl Pettersson. Richard Strauss: En alpsymfoni, op 64 (1911-15)

  Malmö Live, torsdag 25 januari