Blogg

Juleskulden och den goda viljan

Julen är snart över oss och inte många runt mig är opåverkade. Själv vill jag vara obrydd och cool men också att barnen ska tindra tacksamt och vara bubbligt glada.

Vi pk–folk i medelklassen är privilegierade och vill att våra barn ska fatta det. Julklappar diskuteras. Saker eller upplevelser eller grejer de ändå behöver och får, som kläder? Nytt eller begagnat? Eller en gåva till välgörande ändamål? Men vilken unge vill få medlemskap i Världsnaturfonden i julklapp?

Jag för en inre dialog. – Måste vi uppfostra barnen just på själva julafton? – Tjaa… men vi måste lära dem att dela med sig. – Jo. Men kan vi inte också slappna av lite?

Kan inte julen få handla just om det? Att slappna av. Lyckas vi med det kan (de eventuella!) julklapparna vara det vi vill, kan och har lust med. Dyra eller billiga, många eller få. Vi behöver inte jämföra, värdera och döma. Dessutom lär vi barnen värderingar varenda dag hela året om.

Vi pk–folk i medelklassen är fulla av vilja att göra världen bättre. Men samtidigt orkar vi inte hela tiden. Vi vill också dricka champagne och åka på resor. Så vi får skuldkänslor över alla val vi är fria att göra. Är det därför vi gärna vill markera vår goda vilja just på julen? Det är en enkel och tydlig symbolhandling att köpa närproducerade och handgjorda ekologiska träleksaker inslagna i kökshanddukar från en loppis och växtfärgat papperssnöre. Jag tycker också att det är vettigt, rimligt och alldeles utmärkt. Men nästa dag drar folk till Thailand, New York och Kap Verde. Och dit kommer vi knappast på våra solcellsdrivna elcyklar precis.

Vi är fulla av vilja att göra världen bättre. Men först och främst vill vi själva ha det bra. Upp med handen alla som är villiga att skippa semesterresan – inte för att ni inte har råd, utan för att det är otillständigt med tanke på flygets klimatpåverkan?

Ps: Jag har gjort många besvikna på julafton med getter, vaccinationspaket, förlossningsvård och annat fint. Det ska jag göra i år också. Men barnen slipper. Fast jag funderar på om de ändå inte ska få bli fadder till varsitt fadderbarn…