Blogg

Radioröster att rösta på

Snart är det dags igen. Ingen sommar utan radio. På onsdag presenteras årets sommarvärdar.

Jag lever för övrigt, sedan snart ett år, utan tv. Detta trots att radiotjänst verkar tvivla på mina uppgifter därom. Ej heller har jag bredband. Radiorösterna (läs i P1) talar till mig desto oftare.

Jag har några favoriter: Mia Blomgren för hennes förmåga att göra gråstensvardag till diamanter, fånga de stora livsfrågorna invid lågprishyllan, stå invid en fluffig marängsäng i en möbelbutik och säga ”jaså” med en lika passiv som ivrig ton. Det ohastade. Det är gillbart. Viktigt.

Claes JB Löfgren gör sig fint i radio också. Jag uppfattade honom länge som en sådan typiskt tuff utrikeskorre, typ Ryszard Kapuściński som aldrig blir nervös, alltid luktar lite djungel och föraktar skrivbord.  Men Claes väljer sina radioämnen med en värme. Beskrivningen och intervjuerna inifrån ett förvar, eller reportaget om vännen Pelle/Pia Hedberg som är transa. Det finns en känslighet hos Claes JB Löfgren, som jag uppskattar. Låt honom för all del gärna sommarprata och berätta mer om sitt yrke, bakom kulisserna, och om sig.

Louise Epstein i ”Nordegren & Epstein (hennes namn borde förstås stå först för hon är den verkliga programledaren som lotsar sin sidekick genom ämnena) är också kul att lyssna till. Varför? Hon är sprallig och smart på samma gång. Förhäver sig aldrig. Förtydligar gärna.

Men det blir inte någon av ovanstående som blir årets sommarvärdar. Det blir, som jag gissade på även i fjol, Stina Wollter (konstnär och kroppsaktivist) och bloggaren Dagny Carlsson nyss fyllda 105 från Kristianstad. Tove Styrke, om hon har tid. Viss förhoppning har jag också om författaren Lina Wolff bosatt i Hörby. År 2016 fick hon Augustpriset för den skruvade och helt underbara romanen ”De polyglotta älskarna”.
Göran Cars är stadsplanerare i Kiruna kommun och professor i samhällsbyggnad vid KTH. Ni kanske svagt hört talas om att hela Kiruna håller på att flyttas? Låt oss veta mer! Mycket mer! Göran kan berätta.

På min sommarpratarönskelista som inte lär infrias har jag Hans Kristian Rausing, del av Tetra Pak-dynastin. Systern Sigrid har redan sommarpratat liksom systern Lisbet Rausing. Hon nämner Hans Kristian i sitt fina sommarprogram år 2013. Om Hans Kristian lyckats ta sig ur sitt missbruk nu vore det dumt att inte fråga efter hans livshistoria och förpackade version. Vad hände egentligen där i paradvåningen i London när hans fru och en av Storbritanniens rikaste människor  dog, blev liggande begravd under bråte i veckor och månader. Varför reagerade inte tjänstefolket? Vågade de inte? Hur ensam kan en stenrik människa bli?

Som bubblare har jag Anders Borg, Reinfeldts bromance, som genomgått en – åtminstone för allmänheten – drastisk förvandling. Han har gått från finansminister och budgetpromenader till Hänt i veckans spalter om kärlekseskapader. Kärleksarmén Anders + Dominika = sant. Vem kunde ana?

 

———

FOTNOT: Precis som förra året kommer Skånemedia (Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda att recensera sommarpraten på kultursidorna.