Blogg

Sommardoftande bilder att styra efter

Brittiska valets vändning och frågan om den amerikanska presidenten är en lögnare är ämnen att blogga om. Eller varför inte om nyhetsmedias allt viktigare position i en värld där det fria ordet pressas och journalister i flera länder tar allt större risker genom att enbart utföra sitt arbete. Ett synnerligen viktigt ämne.

Del av danska tidningen Politikens annonskampanj. (Foto: Sune Johannesson)

Del av danska tidningen Politikens annonskampanj. (Foto: Sune Johannesson)

När jag häromkvällen åkte över till Köpenhamn för att se Åsa & Gertruds vasst satiriska pjäs ”Surstrømning” såg jag en stor annonskampanj i trappan ner till perrongen på Nørreport station. Vit text på svart botten: ”Fakta kan ikke grabøjes. Det er tid at vælge side”. Avsändare: Politiken. Så elegant och så viktigt. Fakta är fakta, den går inte att relativisera. Så meddelar Danmarks stora tidning hur de arbetar vidare, men att det också finns ett ansvar hos var och en därute på gatorna, i salongerna och på perrongen. Dags att välja sida. Kan det sägas bättre?

Ändå. Mitt sista blogginlägg innan en två månader lång sommarledighet vill jag ska dofta just… sommar. För i helgen var jag ute och cyklade (jo, jag vet att det finns en del som menar att jag alltför ofta är ute och cyklar!) på små vackra vägar i Mittskåne. Sakta växer allt jag ser in i mig och bygger upp den grund jag sedan länge till stor del styr mitt liv efter; vardagens guld. Det lilla vi gör är det stora. Och tillsammans formar alla dessa anonyma handlingar en värme i mitt inre.

För det går att tro att pushnyheternas verklighet är den enda, men så är det inte. Och det skriver jag utan att vara naiv och förneka de reella problem som finns. Men för mig är det alltid viktigt att minnas en replik en teolog sa en gång: ”I samma stund som någon kastar en sten på en moské sträcker någon annan ut sin hand.”

Här är så några av mina somriga cykelsadelsbilder: bärbara biodlingar i en hage, minigolfspelare, badande barn, betande kor, ett äldre par som målar sitt hus, föräldrar som hänger upp ballonger i en lokal för att fira dottern som tar studenten, cykelorienterare, bokskogar och ägg till salu från en gammal mjölkpall.

Önskar er alla go kultursommar!

PS. Kulturbloggen tar dock inte semester. Fram till mitten av augusti kommer den att skötas av vikarierande kulturredaktören Sigrid Nurbo.