Blogg

Varde ljus! Varde konst!

Lite stjärnor i en vajande gatugirlang där, och så där – på gågatan – några julgransljus snodda runt, från skogen kidnappade halvvuxna barrträd. Julpyntet är en del av staden så här års, men det finns svenska städer med betydligt högre ambitioner än bara bling-bling.

Skåne, kan det vara den mörkaste delen av världen vintertid? Mycket möjligt. Vissa tar saken i egna händer och tömmer Jula och Elgiganten på blinkande lampor och får sina äppleträd att se ut som blå meteoritfall och husknutarna som reklampelare. Men kommunerna är än så länge rätt modesta när det gäller juleljusen, traditionellt och – får vi tror – inte för dyrt, ska det vara.

Trafikljus, gatubelysning hör nödvändigheten till, och får såklart inte vara för iögonenfallande, störa bilisten eller tvärtom, med sin frånvaro, skrämma bort människor från offentliga platser. Vi tänker nog sällan på det, hur olika belysningen i det offentliga rummen är. Nyansskillnaderna, tonerna, styrkan, armaturerna, ljusfallen.

Ateljé lyktan utanför Åhus har till exempel bistått med att belysa, inte bara Åhus, utan till exempel göra en strandpromenad i Varberg till en inbjudande plats också vinter- och mörkertid. Stora lampor, nästan som en skulpturer, jättegolvlampor, står också på Nobeltorget i Malmö. ”Fabrikslampan” är även den framtagen i samarbeta med Ateljé lyktan. Andra platser så som hamnar, broar, bussterminaler, skolgårdar, parker och minneslundar har fått sitt speciella Åhusljus.
Men Skåne, bortsett Malmö och kanske de västra delarna med Lund och Helsingborg som är del av EU-projektet ”Lighting Metropolis” , verkar ändå inte ha fattat det här riktigt med att ljus är mer än pynt och brottsdämpande medel.

Vill du se storskaliga ljusprojekt, belysning som konstverk, arkitektur kan du tyvärr inte längre besöka museet Vandalorum i Värnamo. Utställningen ”Ljus” där installationer och konstverk av 16 nordiska konstnärer, formgivare, arkitekter/arkitektkontor och forskare – däribland norska Snøhetta, finska Vesa Honkonen, norska Ellen Ruge och danska Astrid Krogh, släcktes i mitten av denna månad. Men det lär bli fler ljusa tillställningar. Belysning och ljuskonst ligger allt mer i tiden, inte bara för att det råkar ha blivit mörkt.

Hur enkelt vore det inte att få till en fräck lavalampa i storformat på säg, ett torg i Ystad? Eller att låta Kristianstads kanal få färg, kanske orange? Maglehemsfestivalen kunde göra ett skogsparti invid en fårhage till en pumpande rave-grotta. Så hur svårt kan det vara för våra offentliga utsmyckningsansvariga att tänka offentlig skulptur fast i ljusform?
Det har hänt att några vattentorn ändrat färg då och då, men inte så mycket mer…

Ett antal svenska kommuner har belysningsdesigners knutna till sig och arbetar aktivt med staden och ljuset i samverkan, inte bara i effektivitet (pengar och miljö), trygghets- och trafiksäkerhetssynpunkt. Malmö är en av dessa och satsar enligt utsago på att bli en av Europas främsta ljusstäder. I Malmö kan en gå en guidad ljuspromenad.
Men bäst i klassen Sverige på ljus och estetik och konst i offentliga miljöer är nog ändå Alingsås. Hit, till ljusfestivalen ”Lights in Alingsås” borde fler syd- öst och nordskåningar åka.

Men nu tänder vi åtminstone snart adventsljuset.